Категорије

уторак, 2. јануар 2018.

ЏЕЛАЛУДИН РУМИ, Свака ружа слаткога мириса прича нам тајну свепостојања


 Што је неко буднији у свету ствари, то дубљим сном спава у свету духа. Таква будност у ствари гора је од свакога сна, јер када нам душа није у Богу пробуђена, наша телесна будност затвара врата божанским даровима.

·        Свака ружа слаткога мириса прича нам тајну свепостојања.

·        Беше то диван воћњак, богат стабаљем и воћем, виновом лозом и зеленилом. Тамо је седио Суфи, с главом на коленима; склопивши очи, утонуо је у дубоко, неземно тиховање. "Зашто", упиташе га, "не гледаш ове знакове Милостивога Бога, које је Он свуда уоколо погледу нам понудио?" "Знакове", одговори Суфи, "ја гледам изнутра, у себи: вани су само симболи знакова."

·        Што је сва ова лепота на свету? Одраз задрхтале гране, што се у потоку одсликава, одсјај онога вечног Воћњака, што столује неувео у људским срцима.

·        Бољка заљубљеног неналик је на друге болести; љубав је звездоглед Божје тајанство. Била љубав земаљска или небеска, она води к Богу.

·        Они који негирају Бога налик су човеку који се одриче светлости сунца и месеца, да би заринуо главу у песак и питао: "Ако је дух Божји присутан у природи, где је онда његова светлост?" Да би видео лепоту Бога око себе, он најпре мора подићи главу из песка и погледати око себе.

·        Рукотворине Божје могу се видети посвуда око нас, али мало њих зна видети својства Бога, која су ове рукотворине увела у постојање.

·        Пођи у радионицу где је свемир створен, и потражи у њој Радника. Но будући да је дело попут вела између Њега и тебе, ти ћеш Га моћи видети само у Његовом делу. И будући да је радионица Његово боравиште, они који стоје вани не могу га видети. Стога, уђи у радионицу – то јест, у непостојање – и гледај дело, гледај Радника.

·        Зар се пенушави талас креће без речне струје? Зар се прах може узвитлати без ветра? Будући да си видео прах – то јест, облик – угледај и ветар. Ветар је невидљив; ми видимо тек његов учинак на спољним облицима, зато у спољним облицима назиремо божански дух, ветар Божји. Расплини своје тело у гледању, и пређи у призор, пређи у призор, у призор!

·        Лепота и величина Бога припада Њему; лепота и величина створеног света позајмљена је од Њега.

·        Знај да је свет створених бића попут чисте воде бистрице, у којој се огледају Божја својства. Њихово знање, праведност, и доброта, одсликавају Божје знање, праведност, и доброту, баш као што се небесница звезда одражава у води текућици. Земаљски краљеви одјек су Божјега краљевства. Учењаци огледају Божју мудрост. Људи и народи могу се мењати из покољења у покољење, али божанска су својства вјечна. Вода реке често се мења, но одсјај месеца и звезда у њој остаје исти.

·        Спољни облик земље прах је, но унутрашњост јој је од светлости. Спољни је изглед у сукобу с унутрашњом збиљом – као да је љуштура шкољке у сукобу са својим бисером. Спољашње каже: "Ја сам то и ништа више." Унутрашње каже: "Пажљиво гледај и наћи ћеш ме." Спољашње каже. "Унутрашња стварност је обмана." Унутрашње каже: "Чекај и гледај. Открићу ти истину."

Џ. Руми, Благо Његова духа


Приредила: Марија Јефтимијевић Михајловић 

Нема коментара:

Постави коментар