Категорије

петак, 25. новембар 2016.

ХЕРМАН ХЕСЕ, „Љубав није зато ту да би нас усрећила, већ да би нам показала како можемо бити јаки у патњи и подношењу“



Пламен који гори у нашем срцу не припада само нама – он припада целом свету, припада човечанству и једно мучење ће се претворити у радост ако га ми правилно усмеримо.
*
Љубав није зато ту да би нас усрећила, већ да би нам показала како можемо бити јаки у патњи и подношењу. Љубав се болује и што нас више боли то нам већу снагу даје.
*
Разум и логика у животу не дају много разлога за радост, а ни за патњу. Ризикујемо да уништимо значај, живот и смисао наших „атмосфера“ ако их подредимо разуму. Љубав је најбољи пример за то. Ко је икада волео зато што је за то имао разлога или зато што је то желео? Не, љубав се болује и што нас више боли то нам већу снагу даје.
*
Искуство нас уверава да ниједан однос, ниједно пријатељство, ниједно осећање не може опстати ако у њега не унесемо крв наше крви, љубав, заједништво, жртве и борбу. Свако зна и искусио је како је лако заљубити се и како је тешко и лепо искрено волети. Љубав, као и све праве вредности, не може да се купи. Кроз наше вене може да проструји задовољство, али не и љубав.

Х. Хесе, Срећан је ко уме да воли, превела Мирјана Ђукић-Влаховић, Народна књига – Алфа, Београд, 2007. 

Нема коментара:

Постави коментар